Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dogmatismus škodí každé věci, škodil i církvi, kdykoli se k němu její "vykladači" Bible, (biblických osobností a příběhů), kdy uchýlili. V Bibli, ve Starém a Novém zákoně - i v evangeliích apoštolů, je kus tajemna, cosi nevysvětlitelného - a je dobré to respektovat. Ale ani pragmatismus není všechno, v tomto případě také škodí...

0 0
možnosti
MB

Můj laický názor. Můj děd, se tak hluboce vnořil do studia náboženských textů, že se až odtrhl od reálného života. Já jej chápu tak, že jako znárodněný živnostník prostě hledal svou oporu. Bylo opravdu smutné, se dívat na zcela zničeného a zoufalého člověka ! Nicméně jeho autoritativní bigotnost - uplatňovaná na nejbližších členech rodiny, přinesla opačný efekt. Nic nenamítám proti blogům s tematikou, ba naopak, kypřit je třeba ! Skládat ovšem způsob žití člověka do přesných formulí, pohlížet pak dokonce na člověka tímto pohledem - To považuji za bytostně nešťastné ! Vyvolá to pouze ten "Dědkovský kaskádovitý dopad účinku". Podobně pak kontraproduktivní reakce v diskusích, které i přecházejí do osobních výpadů přispivatele. To je přesně pak odvrácená strana měsíce - více škod, jako užitku . (Netýká se autora tohoto blogu) ... :-)

1 0
možnosti

Při bohoslužbách jsou čtena jen čtyři evangelia. Ano. Ale exaktně jsou zkoumány všechny dostupné texty, všechna dostupná evangelia, všechny dostupné útržky textů i jejich citace, ale i citace nekřesťanských autorů. Předpokladem kvalitního výzkumu je však také perfektní znalost latiny, řečtiny, hebrejštiny, aramejštiny a historické proměny jednotlivých jazyků. Takových odborníků je málo.

Studujeme nejen obraz Ježíše z evangelií, která jsou sepsána již ze zorného úhlu víry, ale sledujeme i obraz historického Ježíše. Tato zkoumání trvají již více než sto let. A protože tato zkoumání dělají nejen věřící, ale i nevěřící, je obraz historického Ježíše řádně rocochatý, nejednotný a obdivuhodně pestrý.

Toto však není překážkou toho, abychom nehledali teologii Ježíše Krista, která je dána historickými texty a hledáním stopy Stvořitele ve stvořeném světě. Naše osobní teologie však záleží především na naší náboženské výchově. A sjednocování naší náboženské výchovy s hledáním teologie Ježíše Krista je naší šancí pro ekuménu...

:-)

4 0
možnosti
Foto

Blog se mi moc líbil. R^

Jsem člověk pragmaticky založený a věřím v ověřitelné. Nikomu to však nevnucuji.

Stejně tak respektuji víru jiných, pokud nezasahují do mých kruhů. Je tu dost blogerů, kteří sem píší citáty z bible i své závěry. Nevadí mi to. Vadí mi to v případech, kdy mají předem stanovený cíl a tomu přizpůsobují texty a jejich výklad. Vadí mi, že takovou manipulací se tu snaží působit na čtenáře.

Vadí mi bezmyšlenkovité přejímaní čehokoliv, stejně tak neověřitelných tvrzení, která však mohou mít neblahý vliv na život jednotlivců i skupin a za ještě větší nepatřičnost (možná až nestvůrnost) považuji zmíněnou manipulací.

Ano, může mi kdokoliv z nich namítnout: "Nečti to". Ale v takovém případě se cítím být oprávněn namítat se stejnou vahou:"Nepiš to".

Vám, autore, karma a R^R^R^

2 1
možnosti
JP

J78o88s14e17f 37P59o90t23r

17. 5. 2018 17:01

pane Macháček,

teď z vašich slov je jasně cítit úderný socialismus když píšete "vadí mi to v případech, kdy mají předem stanovený cíl ", za socialismu jste nesměl mít vlastní názor a vy to vyžadujete i dneska. Vy tedy můžete mít svůj cíl a jiní ho mít nesmějí? Kdybychom ostatním zde nevnucovali své názory, tak můžeme psát maximálně o počasí!

Jste člověk pragmaticky založený a věříte v ověřitelné. Věříte nebo víte? Když na něco věříte, jak se zde přiznáváte, jak víte, že je to ověřitelné?

1 0
možnosti
BK

Kdysi nebyl mobil s mikrofonem ani s video,proto se vše sepisovalo... kdo nevěří,je to jeho problém,kdo čte Bibli,vi,že vše co se mělo stát,Ježíš to řekl předem... Všechno ví jen Bůh,čemu rozumíme,to je Boží tajemství...

0 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS