Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

P32e51t43r 60O56m52e60l79k91a

30. 9. 2020 15:10

R^ Lidé jsou tvůrci své vlastní reality. A je tedy jenom na nich, jaký svět kolem sebe budou mít. A takový ho dnes mají. Stačí se jen podívat, jaké články jsou tady na blogu. Rochnění se v současné špatné situaci ji jenom víc přikrmuje.

1 0
možnosti

M73i36l58a89n 46B15í14l65e48k

26. 9. 2020 20:57

"Není dobro bez zla, a není života bez smrti...Stačí tento fakt přijmout, a pochopit; a váš pohled na vše, se pak zásadně změní. A přestanete se možná také obávat a mít strach. Neb není vlastně ve skutečnosti čeho se bát, ani čím se trápit."

Bohužel obávám se, že lidská psychika takhle úplně nefunguje. Tedy funguje, ale vesměs jen v případech, kdy je člověk zdravý. Existují stohy psychologické literatury, která řeší to, jak se lidské myšlení u drtivé většiny lidí mění v důsledku vážné nemoci. Julian Barnes ve svých esejích o smrti připomněl příklad vědce (jméno si fakt nepamatuju - ale takových lidí budou mraky), který se celý život blahosklonně podivoval nad strachem z konce života u svých bližních - aby se pak z deníků jeho lékaře zjistilo, že poslední dny před vlastním definitivním odchodem strávil v hrůze ze smrti:-)

1 0
možnosti
Foto

Berte název s trochou nadsázky, to za prvé, a za druhé, nepodivuji se ani strachu ze smrti, ani se nedívám blahosklonně na ty, kteří se smrti třeba bojí, ale také nechci ani podporovat všeobecnou atmosféru strachu, natož strašit, právě naopak. Nabízím tak jen jiný náhled na to vše, který by mohl dokonce někomu snad i pomoci, si myslím. Navíc hysterie i strachu, často doslova strašení, je už několik let tolik, že je dobré získat nějaký nadhled, nemyslíte? A nemyslím si ani o psychice a jejím fungování, že je jen otázkou fyzického zdraví (jde spíše o spojenou nádobu), ale i vnímání hodnot, chápání smyslu života atd. - a často je to obráceně, že nemocní jsou lidé proto, že mají psychické problémy, něčeho se bojí, něco je trápí, stresují se, a to se pak projeví jako nemoc tělesná. Možná že většina civilizačních nemocí je psychosomatického původu. Nemoc je vždy i signál, že je něco špatně právě v psychice, nebo v přístupu k životu, v hodnotovém systému ... a to dost možná platí i pro lidstvo a právě dnes koronavirus a současnou pandemii.;-)

1 0
možnosti
Foto

Na té celosvětové hysterii kolem pseudopandemie je zarážející, jak probíhá v nejrůznějších národech s různou tradicí, systémem a způsobem života. Až jako by to bylo dílo Rohatého (diabolo - rozděluji).

2 0
možnosti
Foto

:-) ... no, ano; tak je na to možno jistě nahlížet, je ale otázkou, jestli právě tohle myšlení, tento způsob chápání, není tím, co je potřeba změnit, tedy nerozdělovat, a nenechat se rozdělit - jen pochopit, přijmout a využít k lepšímu fungování lidské společnosti, protože ve hře je rovnováha a zachování života, i našeho - a platí-li, že není dobro a zlo, jen snaha o rovnováhu a vyváženost, která je podmínkou dalšího života, není ani ďábel ... jak jsme si to tzv. zlo nazvali;-)

0 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS